0
Your Cart

De ultieme gids voor vloerverwarming kopen

vloerverwarming

Inleiding

Vloerverwarming is een populaire en efficiënte manier om je huis te verwarmen. In deze gids zullen we je alles vertellen wat je moet weten over het kopen van vloerverwarmingssystemen. We zullen beginnen met een introductie tot vloerverwarming en de voordelen ervan, gevolgd door het belang van vloerverwarming in huis en waarom je het zou moeten overwegen.

Introductie tot vloerverwarming en de voordelen ervan

Vloerverwarming is een systeem waarbij warmte wordt verspreid via leidingen die in de vloer zijn ingebouwd. In tegenstelling tot traditionele radiatoren verwarmt vloerverwarming gelijkmatig de hele kamer, vanuit de vloer omhoog. Dit creëert een comfortabele en gezellige omgeving.

De voordelen van vloerverwarming zijn talrijk. Ten eerste zorgt het voor een gelijkmatige warmteverdeling, waardoor er geen koude plekken in de kamer zijn. Daarnaast maakt vloerverwarming gebruik van lagere temperaturen dan traditionele verwarmingssystemen, wat resulteert in energiebesparing en lagere stookkosten. Bovendien elimineert vloerverwarming de noodzaak van radiatoren, waardoor er meer ruimte is voor meubels en een esthetisch aantrekkelijke omgeving wordt gecreëerd.

vloerverwarming comfort

Belang van vloerverwarming in huis

Vloerverwarming speelt een cruciale rol in het creëren van een comfortabele en gezonde leefomgeving in huis. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in elke kamer, waardoor je geen last hebt van koude voeten of tochtige plekken. Daarnaast biedt vloerverwarming de mogelijkheid om de temperatuur in elke kamer afzonderlijk te regelen, wat resulteert in een hoger niveau van comfort en energiebesparing.

Bovendien kan vloerverwarming helpen bij het verminderen van vochtigheid en schimmelvorming in huis. Doordat de vloer gelijkmatig wordt verwarmd, wordt vocht sneller verdampt en worden vochtproblemen voorkomen. Dit draagt bij aan een gezondere leefomgeving en verbetert de luchtkwaliteit.

Waarom zou je vloerverwarming overwegen?

Er zijn verschillende redenen waarom je vloerverwarming zou moeten overwegen bij het verwarmen van je huis. Ten eerste zorgt vloerverwarming voor een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling, zonder koude plekken of tocht. Dit zorgt voor een aangename leefomgeving en verhoogt het comfortniveau in huis.

Daarnaast is vloerverwarming energie-efficiënt. Doordat het werkt met lagere temperaturen dan traditionele verwarmingssystemen, verbruikt het minder energie en leidt het tot lagere energiekosten. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Bovendien biedt vloerverwarming esthetische voordelen. Zonder radiatoren aan de muren heb je meer vrijheid bij het indelen van je interieur. Je kunt meubels overal plaatsen zonder rekening te houden met de locatie van radiatoren, wat resulteert in een strak en modern interieur.

Soorten vloerverwarmingssystemen

Bij het kopen van vloerverwarming zijn er twee hoofdtypen systemen om te overwegen: elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming. Elk systeem heeft zijn eigen werking, installatievereisten en voor- en nadelen. Hieronder zullen we deze systemen in meer detail bespreken.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming maakt gebruik van elektrische verwarmingskabels of matten die direct onder de vloer worden geïnstalleerd. Dit systeem is relatief eenvoudig te installeren en kan worden toegepast in verschillende ruimtes, zoals badkamers, keukens en woonkamers.

Werking en installatie

Elektrische vloerverwarming werkt door elektrische stroom door de verwarmingskabels of matten te laten lopen, waardoor ze warmte genereren. Deze warmte wordt vervolgens gelijkmatig door de vloer verspreid, waardoor de kamer wordt verwarmd.

De installatie van elektrische vloerverwarming vereist meestal het leggen van de verwarmingskabels of matten op een isolerende onderlaag. Vervolgens wordt de vloerbedekking over de verwarmingslaag geplaatst.

Voor- en nadelen van elektrische vloerverwarming

 • Voordelen:
  • Snelle opwarmtijd en directe warmteafgifte
  • Eenvoudige installatie en flexibiliteit in toepassing
  • Geschikt voor renovatieprojecten waarbij de vloerhoogte beperkt is
 • Nadelen:
  • Hogere energiekosten in vergelijking met watergedragen systemen
  • Beperkte warmteopslag, waardoor de warmte niet lang aanhoudt na uitschakeling

Toepassingsgebieden

Elektrische vloerverwarming kan worden toegepast in verschillende ruimtes, zoals badkamers, keukens, woonkamers en slaapkamers. Het is vooral populair in renovatieprojecten waarbij de vloerhoogte beperkt is, omdat elektrische systemen dunner zijn dan watergedragen systemen.

Watergedragen vloerverwarming

Watergedragen vloerverwarming maakt gebruik van een buizensysteem dat warm water door de vloer leidt. Dit systeem kan worden aangesloten op de centrale verwarming of een afzonderlijk verwarmingssysteem, zoals een warmtepomp.

Werking en installatie

Watergedragen vloerverwarming werkt door warm water door buizen te laten circuleren die in de vloer zijn geïnstalleerd. Het water wordt verwarmd door de centrale verwarming of een afzonderlijk verwarmingssysteem en vervolgens door de vloer verspreid, waardoor de ruimte wordt verwarmd.

De installatie van watergedragen vloerverwarming omvat het leggen van het buizensysteem in een slakkenhuispatroon op een isolerende onderlaag. Vervolgens wordt de vloerbedekking over de buizenlaag geplaatst.

Voor- en nadelen van watergedragen vloerverwarming

 • Voordelen:
  • Energie-efficiëntie en lagere stookkosten
  • Langdurige warmteafgifte, zelfs na uitschakeling
  • Compatibiliteit met verschillende verwarmingssystemen, zoals warmtepompen
 • Nadelen:
  • Langere opwarmtijd in vergelijking met elektrische systemen
  • Hogere installatiekosten, vooral in bestaande gebouwen

Toepassingsgebieden

Watergedragen vloerverwarming kan worden toegepast in verschillende ruimtes, waaronder woonkamers, slaapkamers, keukens en zelfs hele huizen. Het is vooral geschikt voor nieuwbouwprojecten of renovatieprojecten waarbij er voldoende ruimte is voor de installatie van het buizensysteem.

vloerverwarming gemonteerd

Belangrijke overwegingen bij het kopen van vloerverwarming

Vloerverwarming kopen is een investering in je huis die tal van voordelen met zich meebrengt. Voordat je overgaat tot de aanschaf van vloerverwarming, zijn er echter enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden. Deze overwegingen omvatten het vloertype, ruimteanalyse, kosten en budget, evenals energie-efficiëntie en duurzaamheid.

Vloertype

Bij het kopen van vloerverwarming is het essentieel om rekening te houden met het type vloer dat je hebt of van plan bent te installeren. Niet alle vloertypen zijn geschikt voor vloerverwarming. Sommige vloeren, zoals keramische tegels, natuursteen en laminaat, zijn uitstekend geschikt voor vloerverwarming. Andere vloeren, zoals massief hout, kunnen enige aanpassingen vereisen, zoals een speciale ondervloer, om geschikt te zijn voor vloerverwarming.

Daarnaast is het belangrijk om de compatibiliteit en vereisten van het vloerverwarmingssysteem met betrekking tot het vloertype te begrijpen. Sommige systemen werken het beste met specifieke vloertypen, terwijl andere systemen meer flexibiliteit bieden. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professional om ervoor te zorgen dat het gekozen vloerverwarmingssysteem compatibel is met je vloertype.

Ruimteanalyse

Bij het kopen van vloerverwarming is een grondige analyse van de ruimte essentieel. Dit omvat het berekenen van de warmtebehoefte per ruimte, rekening houdend met verschillende factoren zoals isolatie, ramen en plafondhoogte. Elke kamer kan verschillende warmtevereisten hebben, afhankelijk van de grootte, de oriëntatie ten opzichte van de zon en andere isolatiefactoren.

Een professionele warmtebehoefteberekening kan helpen bij het bepalen van het benodigde vermogen van het vloerverwarmingssysteem voor elke kamer. Op basis van deze analyse kun je de juiste grootte en capaciteit van het systeem selecteren om ervoor te zorgen dat elke kamer optimaal wordt verwarmd.

Kosten en budget

Bij het kopen van vloerverwarming is het belangrijk om de kosten en je budget in overweging te nemen. De kosten van vloerverwarmingssystemen kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals het gekozen systeem, de grootte van de te verwarmen ruimte en de installatievereisten.

Naast de kosten van het vloerverwarmingssysteem zelf, moet je ook rekening houden met de installatiekosten en benodigde materialen. Het kan nodig zijn om een professionele installateur in te huren, vooral als het gaat om complexe installaties of grote projecten.

Verder is het belangrijk om de onderhoudskosten van vloerverwarming te overwegen. Hoewel vloerverwarming over het algemeen weinig onderhoud vereist, is het toch belangrijk om te weten welke onderhoudsmaatregelen nodig zijn om het systeem efficiënt en probleemloos te laten functioneren.

Energie-efficiëntie en duurzaamheid

Energie-efficiëntie is een belangrijk aspect bij het kiezen van vloerverwarming. Vloerverwarmingssystemen kunnen aanzienlijke energiebesparingen opleveren in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Dit komt doordat vloerverwarming werkt op lagere temperaturen, waardoor er minder energie nodig is om de gewenste kamertemperatuur te bereiken en te behouden.

Daarnaast is het belangrijk om de milieuvriendelijkheid van verschillende vloerverwarmingssystemen te overwegen. Sommige systemen maken gebruik van duurzame energiebronnen, zoals warmtepompen, die de ecologische impact verminderen en bijdragen aan een duurzamere verwarming van je huis.

Het begrijpen van de energie-efficiëntie en duurzaamheidskenmerken van verschillende vloerverwarmingssystemen kan je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze die zowel gunstig is voor je huis als voor het milieu.

pompset op verdeler

Installatieproces van vloerverwarming

Het installatieproces van vloerverwarming omvat verschillende stappen om ervoor te zorgen dat het systeem correct en efficiënt wordt geïnstalleerd. Hieronder volgt een overzicht van het installatieproces:

Voorbereiding

Voorafgaand aan de installatie van vloerverwarming is een grondige voorbereiding essentieel. Dit omvat een inspectie van de vloer om ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor vloerverwarming. Eventuele bestaande vloerbedekking moet worden verwijderd en de ondervloer moet worden voorbereid om een goede warmteoverdracht te garanderen.

Installatie

Bij de installatie van vloerverwarming wordt de verwarmingsbuizen of -mat op de juiste wijze geplaatst volgens het ontwerpplan. Deze buizen of mat worden vervolgens aangesloten op het verwarmingssysteem, zoals een cv-ketel of een warmtepomp. Na de aansluiting wordt de vloer afgewerkt met de gekozen vloerbedekking, zoals tegels, laminaat of hout.

Het installatieproces van vloerverwarming kan complex zijn en vereist mogelijk professionele expertise. Het is raadzaam om een ervaren installateur in te schakelen om ervoor te zorgen dat het systeem correct wordt geïnstalleerd en goed functioneert.

legplan
voor vloerverwarming

Veelgestelde vragen over vloerverwarming

Als het gaat om vloerverwarming, zijn er vaak veel vragen die mensen hebben voordat ze overgaan tot aankoop en installatie. Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen over vloerverwarming, samen met beknopte antwoorden:

 1. Wat is het verschil tussen elektrische en watergedragen vloerverwarming?
 • Elektrische vloerverwarming gebruikt elektrische verwarmingskabels of matten, terwijl watergedragen vloerverwarming warm water door buizen laat circuleren.
 1. Kan vloerverwarming worden geïnstalleerd onder alle soorten vloeren?
 • Over het algemeen kan vloerverwarming worden geïnstalleerd onder de meeste vloertypen, maar er kunnen specifieke vereisten en beperkingen zijn. Raadpleeg een professional voor advies.
 1. Zijn er specifieke vereisten voor de vloerisolatie bij vloerverwarming?
 • Ja, vloerisolatie is belangrijk bij vloerverwarming om warmteverlies naar beneden te minimaliseren. Een goede isolatie verbetert de efficiëntie van het systeem.
 1. Is vloerverwarming geschikt voor oudere huizen?
 • Ja, vloerverwarming kan worden geïnstalleerd in oudere huizen. Het kan echter vereisen dat er aanpassingen worden gedaan aan de vloerstructuur en isolatie.
 1. Hoe lang duurt het voordat vloerverwarming de gewenste temperatuur bereikt?
 • Dit kan variëren afhankelijk van het type vloerverwarmingssysteem en de isolatie van de ruimte. Over het algemeen duurt het enkele uren voordat de vloer en de ruimte de gewenste temperatuur bereiken.
 1. Is het mogelijk om vloerverwarming zelf te installeren?
 • Het installeren van vloerverwarming vereist kennis en ervaring. Het is aan te raden om een professionele installateur in te schakelen om ervoor te zorgen dat het systeem correct wordt geïnstalleerd.
 1. Hoe zit het met onderhoud en reparaties van vloerverwarmingssystemen?
 • Vloerverwarming vereist over het algemeen weinig onderhoud. Regelmatige inspectie en reiniging van het systeem zijn echter belangrijk. Bij eventuele reparaties is het raadzaam een professional in te schakelen.
 1. Kan vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp worden gebruikt?
 • Ja, vloerverwarming kan worden gecombineerd met een warmtepomp om een zeer energiezuinig en duurzaam verwarmingssysteem te creëren.
 1. Wat zijn de kosten van het gebruik van vloerverwarming in vergelijking met andere verwarmingssystemen?
 • De kosten van vloerverwarming kunnen variëren, afhankelijk van het gekozen systeem en de installatievereisten. Over het algemeen zijn de initiële kosten hoger, maar de lagere stookkosten op lange termijn kunnen compenseren.
 1. Is vloerverwarming geschikt voor allergiepatiënten?
 • Ja, vloerverwarming kan een goede keuze zijn voor mensen met allergieën, omdat het geen luchtcirculatie veroorzaakt zoals bij traditionele radiatoren, wat kan bijdragen aan een schonere en gezondere binnenlucht.

Conclusie

In deze gids hebben we belangrijke overwegingen besproken bij het kopen van vloerverwarming. We hebben gekeken naar het vloertype, de ruimteanalyse, kosten en budget, energie-efficiëntie en duurzaamheid. Het is essentieel om deze aspecten te overwegen bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Daarnaast hebben we antwoorden gegeven op veelgestelde vragen over vloerverwarming, die hopelijk hebben bijgedragen aan een beter begrip van dit verwarmingssysteem. Onthoud dat professionele installatie en advies belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat je vloerverwarmingssysteem efficiënt en probleemloos functioneert.

Investeer in vloerverwarming en geniet van de vele voordelen die het biedt, zoals gelijkmatige warmteverdeling, energiebesparing en verbeterd comfort in je huis. Neem contact op met een vloerverwarmingsspecialist voor persoonlijk advies en een professionele installatie.