0
Your Cart

Waarom vloerverwarming je huis kan transformeren?

gelukkige familie met vloerverwarming

Inleiding

Een comfortabel en warm huis is de ideale omgeving om te ontspannen, tot rust te komen en quality time door te brengen met familie en vrienden. In de zoektocht naar een aangename woonomgeving hebben veel mensen verschillende verwarmingssystemen overwogen. Een optie die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden, is vloerverwarming. Vloerverwarming biedt niet alleen een efficiënte manier om je huis te verwarmen, maar kan ook een transformatie teweegbrengen in de manier waarop je je huis ervaart.

Introductie van het onderwerp vloerverwarming

Vloerverwarming is een verwarmingssysteem dat in de vloer van een gebouw is geïnstalleerd. In tegenstelling tot traditionele radiatoren die warmte afgeven vanuit één punt, verspreidt vloerverwarming de warmte gelijkmatig over de vloer, waardoor een aangename en comfortabele omgeving ontstaat. Het is een innovatieve manier van verwarmen die tal van voordelen biedt ten opzichte van conventionele verwarmingssystemen.

a couple lying on the bed while looking at their daughter crawling on the floor

Wat is vloerverwarming?

Definitie van vloerverwarming

Vloerverwarming is een systeem waarbij warm water door leidingen of elektrische kabels onder de vloer wordt geleid om de ruimte gelijkmatig te verwarmen. Het kan worden geïnstalleerd in zowel nieuwe als bestaande gebouwen en kan worden toegepast op verschillende soorten vloerbedekkingen, zoals tegels, hout, tapijt en zelfs laminaat.

Werking en verschillende soorten vloerverwarmingssystemen

Vloerverwarming werkt op basis van stralingswarmte. Het warme water dat door de leidingen stroomt, geeft warmte af aan de vloer, die op zijn beurt de warmte gelijkmatig naar de rest van de kamer verspreidt. Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingssystemen beschikbaar, waaronder:

 1. Watersysteem: Dit systeem maakt gebruik van buizen die warm water transporteren. Het water wordt verwarmd door een boiler of warmtepomp en circuleert door de leidingen onder de vloer.
 2. Elektrisch systeem: In dit systeem worden elektrische kabels onder de vloer geplaatst. Wanneer de stroom wordt ingeschakeld, verwarmen de kabels en geven ze warmte af aan de vloer.
 3. Droogsysteem: Dit systeem maakt gebruik van watergedragen vloerverwarmingbuizen die in de vloer worden gelegd. De draden worden bedekt met een isolerende laag en een afwerkvloer, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verspreid. Hierbij wordt geen betonvloer gestort.
 4. Nat systeem: Dit systeem maakt gebruik van verwarmingsbuizen die in een afwerkvloer zijn geplaatst. De buizen worden bedekt met een dekvloer en afwerkvloer, waardoor de warmte wordt verspreid.

De voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming biedt een scala aan voordelen die bijdragen aan de transformatie van je huis. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

Efficiëntie en energiebesparing

Vloerverwarming werkt op lagere temperaturen dan traditionele verwarmingssystemen, waardoor het energieverbruik wordt verminderd. Het gelijkmatig verspreiden van warmte over de vloer zorgt ervoor dat de ruimte efficiënt wordt verwarmd, wat resulteert in lagere energiekosten.

Gelijkmatige warmteverdeling

Een van de grootste voordelen van vloerverwarming is de gelijkmatige warmteverdeling in de hele kamer. In tegenstelling tot radiatoren, die warmte afgeven vanuit één punt, zorgt vloerverwarming ervoor dat elke hoek van de kamer op dezelfde aangename temperatuur is.

Ruimtebesparing en esthetiek

Vloerverwarming is onzichtbaar omdat het onder de vloer is geïnstalleerd, waardoor er geen ruimte wordt ingenomen door radiatoren of andere verwarmingsapparaten. Dit geeft je de vrijheid om je interieur naar wens in te richten, zonder rekening te hoeven houden met de plaatsing van radiatoren.

Gezondheidsvoordelen

Vloerverwarming kan ook bijdragen aan een gezondere leefomgeving. Omdat er geen luchtcirculatie is zoals bij conventionele verwarmingssystemen, wordt het verspreiden van stof, allergenen en bacteriën verminderd. Dit is vooral gunstig voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

Vloerverwarming versus traditionele radiatoren

Vloerverwarming en traditionele radiatoren zijn twee verschillende verwarmingssystemen die elk hun eigen kenmerken en voordelen hebben. Hieronder volgt een vergelijking van de werking, prestaties, kosten en ruimtelijke overwegingen tussen vloerverwarming en traditionele radiatoren.

Vergelijking van de werking en prestaties

Vloerverwarming werkt door warm water door leidingen onder de vloer te laten circuleren, terwijl traditionele radiatoren warmte afgeven door lucht te verwarmen en deze de kamer in te blazen. Het belangrijkste verschil in werking is dat vloerverwarming de warmte gelijkmatig verspreidt over de vloer en daardoor de hele kamer op een consistente temperatuur houdt. Radiatoren daarentegen verwarmen de lucht rondom de radiator en kunnen soms temperatuurverschillen veroorzaken in de ruimte.

Kostenvergelijking op de lange termijn

Op de lange termijn kan vloerverwarming kostenefficiënter zijn dan traditionele radiatoren. Hoewel de initiële installatiekosten van vloerverwarming hoger kunnen zijn, kan het efficiëntere energieverbruik leiden tot lagere stookkosten. Daarnaast kan vloerverwarming de waarde van een woning verhogen, wat op de lange termijn een investering kan zijn.

Ruimtelijke overwegingen en interieurontwerp

Vloerverwarming biedt een aantal voordelen op het gebied van ruimtelijk ontwerp. Omdat er geen radiatoren of verwarmingsbuizen aanwezig zijn, heb je meer vrijheid bij het indelen en inrichten van de ruimte. Dit kan resulteren in een strakker en minimalistischer interieur. Traditionele radiatoren nemen daarentegen ruimte in beslag aan de muur of vloer, wat beperkingen kan opleggen aan het interieurontwerp.

Vloerverwarming installeren: waar moet je op letten?

Bij het installeren van vloerverwarming zijn er verschillende belangrijke punten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat het systeem correct functioneert en aan je behoeften voldoet.

Voorbereiding en planning

Een goede voorbereiding en planning zijn essentieel bij het installeren van vloerverwarming. Dit omvat het bepalen van het geschikte vloerverwarmingssysteem, het berekenen van het benodigde vermogen, en het maken van een gedetailleerd legplan.

Vloerconstructie en geschikte vloerafwerkingen

Het type vloerconstructie en vloerafwerking speelt een belangrijke rol bij de installatie van vloerverwarming. Verschillende vloerafwerkingen hebben verschillende warmtegeleidende eigenschappen, wat van invloed kan zijn op de efficiëntie en prestaties van het systeem. Het is belangrijk om te weten welke vloerafwerkingen geschikt zijn voor vloerverwarming en welke eventuele aanpassingen er nodig zijn.

Professionele installatie versus doe-het-zelf-opties

Het installeren van vloerverwarming kan een complex proces zijn. Het kan lonend zijn om een professionele installateur in te schakelen, vooral als je weinig ervaring hebt met vloerverwarmingssystemen. Een professionele installateur kan zorgen voor een correcte installatie en je adviseren over de beste opties voor jouw specifieke situatie. Er zijn echter ook doe-het-zelf-opties beschikbaar voor degenen die handig zijn en graag zelf aan de slag gaan.

Veelgestelde vragen over vloerverwarming

Hoeveel kost het installeren van vloerverwarming?

De kosten van vloerverwarming kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type vloerverwarmingssysteem, de grootte van de ruimte en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen kunnen de kosten van vloerverwarming hoger zijn dan die van traditionele radiatoren, maar het kan op de lange termijn kostenbesparend zijn vanwege de efficiëntie en energiebesparing.

Is vloerverwarming geschikt voor elke soort vloer?

Vloerverwarming kan worden toegepast op verschillende soorten vloerbedekkingen, zoals tegels, hout, tapijt en laminaat. Het is echter belangrijk om te controleren of de specifieke vloerafwerking geschikt is voor vloerverwarming en of er eventuele extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Kan vloerverwarming gecombineerd worden met radiatoren?

Ja, het is mogelijk om vloerverwarming te combineren met radiatoren. Maar dit is niet nodig, vloerverwarming is zeer geschikt voor hoofdverwarming. Op kleine ruimtes zoals een badkamer kan er gekeken worden naar een kleine infrarood kachel.

Hoe zit het met de onderhoudskosten?

Vloerverwarming vereist over het algemeen weinig onderhoud. Het is belangrijk om het systeem regelmatig te controleren op eventuele lekkages of storingen. Daarnaast is het raadzaam om het systeem periodiek te laten controleren en onderhouden door een professional om ervoor te zorgen dat het optimaal blijft functioneren.

Zijn er speciale thermostaten nodig voor vloerverwarming?

Ja, vloerverwarmingssystemen vereisen speciale thermostaten die geschikt zijn voor vloerverwarming. Deze thermostaten kunnen de vloertemperatuur regelen en zorgen voor een efficiënte werking van het systeem. Het is belangrijk om een thermostaat te kiezen die compatibel is met het type vloerverwarmingssysteem dat je hebt geïnstalleerd.

Wat zijn de mogelijke problemen en hoe kunnen ze worden opgelost?

Enkele mogelijke problemen die zich kunnen voordoen bij vloerverwarming zijn onder meer een ongelijkmatige warmteverdeling, lekkages, verstoppingen en problemen met de thermostaat. Deze problemen kunnen vaak worden opgelost door een professionele installateur in te schakelen die de oorzaak van het probleem kan identificeren en de juiste oplossingen kan bieden. Het is belangrijk om eventuele problemen met vloerverwarming tijdig aan te pakken om verdere schade te voorkomen.

Tips voor het maximaliseren van de voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming biedt tal van voordelen, en met de juiste tips en richtlijnen kun je deze voordelen maximaliseren. Hier zijn enkele handige tips om optimaal gebruik te maken van vloerverwarming in je huis.

Efficiënt gebruik van thermostaat en temperatuurregeling

 • Stel de thermostaat zo in dat de temperatuur comfortabel is, maar vermijd oververhitting. Een gemiddelde kamertemperatuur van ongeveer 20-22 graden Celsius wordt meestal als aangenaam ervaren.
 • Gebruik een programmeerbare thermostaat om de temperatuur automatisch aan te passen op basis van je dagelijkse schema. Hiermee kun je energie besparen door de temperatuur te verlagen wanneer je niet thuis bent of ‘s nachts.
 • Experimenteer met verschillende temperaturen en instellingen om te ontdekken wat het meest comfortabel is voor jou en je gezin.
thermostat vloerverwarming

Vloerverwarming en vloerbedekking: de juiste keuzes maken

 • Kies vloerbedekkingen die warmte goed geleiden, zoals tegels of natuursteen. Deze materialen laten de warmte gemakkelijker door en zorgen voor een betere warmteafgifte in de kamer.
 • Als je liever tapijt of houten vloeren wilt, kies dan voor dunne tapijten of gebruik speciale ondervloeren die de warmteoverdracht niet belemmeren.
 • Zorg ervoor dat de vloerbedekking goed is geïnstalleerd en geen luchtdichte barrière vormt tussen de vloer en de kamer. Dit zorgt ervoor dat de warmte efficiënt wordt verspreid.

Het combineren van vloerverwarming met andere energiebesparende maatregelen

 • Isoleer je huis goed om warmteverlies te minimaliseren. Dit kan bijdragen aan een efficiëntere werking van vloerverwarming en lagere energiekosten.
 • Overweeg het gebruik van zonwering, gordijnen of luiken om de warmte binnen te houden tijdens koude periodes en buiten te houden tijdens warme periodes. Dit helpt om een constante temperatuur te behouden en de belasting van het verwarmingssysteem te verminderen.

Vloerverwarming en duurzaamheid

Vloerverwarming heeft ook voordelen op het gebied van duurzaamheid. Hieronder volgen enkele aspecten en tips met betrekking tot duurzaamheid en vloerverwarming.

Milieuvriendelijke aspecten van vloerverwarming

 • Vloerverwarming kan bijdragen aan een lager energieverbruik omdat het efficiënter werkt en de warmte gelijkmatig verspreidt. Dit kan leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot en een positieve invloed hebben op het milieu.
 • Door het lagere energieverbruik kan vloerverwarming ook bijdragen aan een vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen en de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen.

Verband tussen vloerverwarming en energie-efficiëntie

 • Het gebruik van een goed geïsoleerd huis in combinatie met vloerverwarming kan resulteren in een hogere energie-efficiëntie en lagere stookkosten. Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is om warmteverlies te minimaliseren en de efficiëntie van vloerverwarming te optimaliseren.

Duurzame warmteopwekkingsopties voor vloerverwarming

 • Overweeg het gebruik van duurzame warmteopwekkingssystemen, zoals warmtepompen of zonne-energiesystemen, in combinatie met vloerverwarming. Deze systemen maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen en dragen bij aan een groenere en duurzamere verwarmingsoplossing.

Praktische tips voor vloerverwarming in specifieke ruimtes

Hier zijn enkele praktische tips om optimaal gebruik te maken van vloerverwarming in specifieke ruimtes in je huis:

Vloerverwarming in de woonkamer

 • Plaats meubels zo dat ze de warmte niet blokkeren. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de warmte om vrij door de kamer te circuleren.
 • Overweeg het gebruik van een zoneregelingssysteem, waarmee je de temperatuur in de woonkamer onafhankelijk kunt regelen van andere kamers in het huis.

Vloerverwarming in de badkamer

 • Overweeg het gebruik van vloerverwarming in de badkamer voor een comfortabele en aangename ervaring. De warme vloer zorgt voor extra comfort, vooral tijdens koude ochtenden.
 • Houd rekening met waterbestendigheid bij het kiezen van vloerafwerkingen en gebruik tegels die bestand zijn tegen vocht.

Vloerverwarming in de keuken

 • Vloerverwarming in de keuken kan zorgen voor een aangename temperatuur tijdens het koken en bereiden van voedsel. Het is belangrijk om hittebestendige vloerafwerkingen te kiezen, zoals tegels, om schade aan de vloer te voorkomen.
happy family embracing while spending time at home
Photo by Gustavo Fring on Pexels.com

Vloerverwarming als investering in je huis

Vloerverwarming kan niet alleen zorgen voor een comfortabele leefomgeving, maar het kan ook dienen als een waardevolle investering in je huis. Hieronder bespreken we de toegevoegde waarde aan je woning en de verhoogde verkoopbaarheid die vloerverwarming met zich mee kan brengen.

Toegevoegde waarde aan je woning

Vloerverwarming kan een aanzienlijke toegevoegde waarde bieden aan je woning. Potentiële kopers zien vloerverwarming vaak als een aantrekkelijk kenmerk, omdat het zorgt voor een comfortabel en luxueus woongevoel. Het kan een positieve invloed hebben op de waardebepaling van je huis, vooral als het gaat om de moderne en energiezuinige verwarmingstechnologieën.

Verhoogde verkoopbaarheid

De aanwezigheid van vloerverwarming kan de verkoopbaarheid van je huis verhogen. Potentiële kopers zijn vaak bereid om meer te betalen voor een woning met vloerverwarming, omdat het een waardevolle upgrade is die zorgt voor een verbeterde woonervaring. Het kan ook helpen om je huis te onderscheiden van andere vergelijkbare woningen op de markt.

Conclusie

Vloerverwarming biedt tal van voordelen, zowel op het gebied van comfort als investering. Het zorgt voor een gelijkmatige en aangename warmteverspreiding, bespaart energie en kan een positieve invloed hebben op de waarde en verkoopbaarheid van je woning. Bij het overwegen van vloerverwarming is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals installatiekosten, vloerconstructie en geschikte vloerafwerkingen. Door goed geïnformeerd te zijn en de juiste beslissingen te nemen, kun je optimaal profiteren van de voordelen van vloerverwarming in je huis.