0
Your Cart

Wat Je Moet Weten Over VLOERVERWARMING Voordat Je Koopt

happy diverse friends laughing with smartphone at home

Inleiding

Vloerverwarming is een geavanceerd verwarmingssysteem dat steeds populairder wordt bij huiseigenaren. In deze inleiding zullen we de essentie van vloerverwarming bespreken en waarom het de voorkeur verdient boven traditionele verwarmingssystemen. We zullen ook ingaan op de vele voordelen die vloerverwarming biedt voor jouw huis en leefomgeving.

Het Belang van Vloerverwarming

Vloerverwarming wordt beschouwd als een van de meest efficiënte en comfortabele manieren om een woning te verwarmen. In tegenstelling tot radiatoren die warme lucht naar het plafond sturen, werkt vloerverwarming door gelijkmatig warmte af te geven vanuit de vloer naar boven. Dit zorgt voor een aangename en constante temperatuur in de hele ruimte, zonder koude plekken.

a happy couple dancing with their dog

Voordelen van Vloerverwarming ten Opzichte van Traditionele Verwarmingssystemen

 1. Energie-efficiëntie: Vloerverwarming kan helpen om energie te besparen, omdat het de warmte gelijkmatiger verdeelt en de ruimte efficiënter opwarmt. Dit kan resulteren in lagere energiekosten op de lange termijn.
 2. Esthetiek: Omdat vloerverwarming onder de vloer is geïnstalleerd, zijn er geen zichtbare radiatoren of verwarmingsbuizen die het interieur verstoren. Dit biedt meer ontwerpvrijheid en een strakke uitstraling van de ruimte.
 3. Comfort: Vloerverwarming creëert een gezellige en comfortabele omgeving, vooral tijdens koude wintermaanden. Het vermijdt ook onaangename tocht die soms wordt veroorzaakt door traditionele verwarmingssystemen.
 4. Ruimtebesparing: Omdat er geen radiatoren zijn, wordt er kostbare muurruimte vrijgemaakt, waardoor je meer mogelijkheden hebt om je interieur in te richten.

Hoe Werkt Vloerverwarming?

Vloerverwarming is gebaseerd op een eenvoudig principe dat zorgt voor een aangename warmte in de ruimte. Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingssystemen beschikbaar, waarvan de meest voorkomende elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming zijn.

Het Principe Achter Vloerverwarming

Vloerverwarming werkt door het verwarmen van het oppervlak van de vloer, die op zijn beurt warmte afgeeft aan de omringende lucht. Dit zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling en voorkomt dat warmte naar het plafond stijgt, zoals bij traditionele radiatoren.

Verschillende Soorten Vloerverwarmingssystemen

Elektrische Vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming maakt gebruik van dunne verwarmingsmatten of kabels die onder de vloer zijn geïnstalleerd. Deze matten of kabels worden opgewarmd wanneer er elektrische stroom doorheen wordt geleid en geven vervolgens warmte af aan de vloer.

Watergedragen Vloerverwarming

Watergedragen vloerverwarming maakt gebruik van buizen die met warm water worden gevuld. Deze buizen worden ook onder de vloer geplaatst en het warme water stroomt er doorheen, waardoor de vloer wordt verwarmd.

Installatieproces van Vloerverwarming

Het installeren van vloerverwarming kan een complex proces zijn, maar het resultaat is de moeite waard. Het proces omvat verschillende belangrijke stappen:

Voorbereiding van de Ondervloer

Voordat de vloerverwarming wordt geïnstalleerd, moet de ondervloer goed worden voorbereid. Dit omvat het reinigen van de vloer en het zorgen voor een vlak en egaal oppervlak.

Aanleggen van Verwarmingsbuizen/Matten

Bij watergedragen vloerverwarming worden de verwarmingsbuizen zorgvuldig geplaatst in een patroon dat ervoor zorgt dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Bij elektrische vloerverwarming worden de verwarmingsmatten gelijkmatig over de vloer verdeeld.

Afwerking van de Vloer

Na de installatie van de vloerverwarming moet de vloer worden afgewerkt met de gewenste vloerbedekking, zoals tegels, laminaat of hout. Het is belangrijk om de vloerverwarming te beschermen tijdens dit proces om beschadiging te voorkomen.

Voordelen van Vloerverwarming

Energie-efficiëntie en Kostenbesparing

Een van de belangrijkste voordelen van vloerverwarming is de energie-efficiëntie, wat resulteert in kostenbesparingen op de lange termijn. Traditionele verwarmingssystemen werken vaak door de lucht in de kamer te verwarmen, waardoor warme lucht naar het plafond stijgt en koude lucht naar beneden zakt. Dit leidt tot ongelijke verwarming en verspilling van energie. Met vloerverwarming wordt warmte gelijkmatig verdeeld over de hele vloer en stijgt het geleidelijk naar boven. Hierdoor blijft de warmte in het leefgebied en wordt er minder energie verspild.

Gelijkmatige Warmteverdeling

Een ander voordeel van vloerverwarming is de gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte. In tegenstelling tot radiatoren, die warmte afgeven vanaf één punt, verspreidt vloerverwarming de warmte over de hele vloer. Dit creëert een comfortabele en aangename omgeving zonder koude plekken of temperatuurverschillen in de ruimte.

Gezondheidsvoordelen van Vloerverwarming

Vloerverwarming biedt ook verschillende gezondheidsvoordelen voor bewoners:

Minder Stof en Allergenen in de Lucht

In kamers met traditionele radiatoren kan opgewerveld stof zich gemakkelijk op de radiator verzamelen en vervolgens in de lucht worden verspreid. Dit kan leiden tot verergering van allergieën en ademhalingsproblemen, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor stof en allergenen. Met vloerverwarming zijn er geen radiatoren waar stof zich kan ophopen, waardoor de luchtkwaliteit verbetert en allergieën verminderd worden.

Verbeterde Luchtcirculatie

Vloerverwarming verwarmt de lucht gelijkmatig, waardoor er geen grote temperatuurverschillen tussen het plafond en de vloer ontstaan. Dit resulteert in een betere luchtcirculatie in de ruimte, waardoor schimmels en vochtigheid verminderd worden. Een goede luchtcirculatie draagt bij aan een gezondere leefomgeving en voorkomt de vorming van schadelijke schimmels.

gelukkige familie met vloerverwarming

Overwegingen bij het Kiezen van Vloerverwarming

Type Vloerbedekking en Geschiktheid voor Vloerverwarming

Niet alle soorten vloerbedekking zijn geschikt voor vloerverwarming. Harde vloerbedekking zoals tegels, laminaat en hout zijn ideaal voor vloerverwarming omdat ze warmte goed geleiden en de warmte-efficiëntie van het systeem optimaliseren. Tapijt daarentegen kan de warmte-isolatie belemmeren, waardoor de efficiëntie van vloerverwarming kan verminderen.

Isolatievereisten

Bij het installeren van vloerverwarming is goede isolatie van cruciaal belang. Een goed geïsoleerde vloer zorgt ervoor dat de warmte naar boven wordt gericht en voorkomt dat warmte verloren gaat in de ondervloer. Een slechte isolatie kan leiden tot energieverspilling en een inefficiënte verwarming.

Verwarmingssysteem Compatibiliteit

Het is essentieel om het juiste type vloerverwarmingssysteem te kiezen dat past bij jouw huis en levensstijl. Elektrische vloerverwarming is ideaal voor kleinere ruimtes of renovatieprojecten vanwege de eenvoudige installatie. Watergedragen vloerverwarming is geschikter voor grotere oppervlakten en kan aangesloten worden op het bestaande verwarmingssysteem.

Aanvullende Verwarmingsopties

Hoewel vloerverwarming een efficiënte manier is om een ruimte te verwarmen, zijn er situaties waarin aanvullende verwarmingsopties nodig kunnen zijn, zoals bij kamers met beperkte vloeroppervlakte. Het is belangrijk om deze opties te overwegen en de meest geschikte verwarmingsoplossing te kiezen voor jouw specifieke behoeften.

Installatieproces in Detail

Stapsgewijze Uitleg van de Installatie

Het installeren van vloerverwarming vereist nauwkeurigheid en zorgvuldigheid. Hier zijn de stappen die betrokken zijn bij het installatieproces:

 1. Voorbereiding van de Ondervloer: Reinig de ondervloer grondig en zorg ervoor dat deze vlak en vrij van oneffenheden is.
 2. Plaatsing van Isolatiemateriaal: Leg isolatiemateriaal op de ondervloer om warmteverlies naar de onderliggende constructie te voorkomen. Hierbij bedoelen wij ook randisolatie
 3. Leggen van Verwarmingsbuizen/Matten: Bij watergedragen vloerverwarming worden de verwarmingsbuizen zorgvuldig geplaatst volgens het ontwerp om een gelijkmatige warmteverdeling te garanderen. Bij elektrische vloerverwarming worden de verwarmingsmatten op een vergelijkbare manier gelegd.
 4. Aansluiting op het Verwarmingssysteem: Als je kiest voor watergedragen vloerverwarming, moeten de buizen worden aangesloten op de vloerverwarming verdeler van jouw huis.
 5. Vloerbedekking Aanbrengen: Na het leggen van de verwarmingsbuizen of -matten kan de gekozen vloerbedekking worden aangebracht. Zorg ervoor dat de vloerbedekking geschikt is voor gebruik met vloerverwarming.

Materialen en Gereedschappen Benodigd voor Installatie

De volgende materialen en gereedschappen zijn meestal nodig bij de installatie van vloerverwarming:

 • Isolatiemateriaal (bijvoorbeeld XPS of EPS platen)
 • Verwarmingsbuizen (voor watergedragen vloerverwarming)
 • Verwarmingsmatten (voor elektrische vloerverwarming)
 • Bevestigingsmateriaal (bijvoorbeeld beugels en clips)
 • Randisolatie
 • Verdelerverdeler (bij watergedragen vloerverwarming)
 • Thermostaat
 • Vloerbedekking (bijvoorbeeld tegels, laminaat of hout)

Mogelijke Uitdagingen en Hoe Deze te Overwinnen

Hoewel vloerverwarming een efficiënte verwarmingsoplossing is, kunnen er enkele uitdagingen zijn bij de installatie:

 1. Vloerhoogte: Het installeren van vloerverwarming kan de vloerhoogte verhogen, wat in sommige gevallen kan leiden tot problemen met deuren, drempels of aanpassingen van andere bouwdetails.Oplossing: Kies voor een dunnere isolatie of overweeg om de vloer te verhogen om aanpassingen te voorkomen.
 2. Geschiktheid van de Vloerbedekking: Niet alle vloerbedekking is geschikt voor gebruik met vloerverwarming, vooral bij elektrische systemen.Oplossing: Informeer bij de fabrikant of leverancier of de gekozen vloerbedekking geschikt is voor vloerverwarming.
 3. Verstoring van Bestaande Constructies: Bij renovaties kunnen bestaande constructies verstoord worden tijdens de installatie.Oplossing: Raadpleeg een professional om ervoor te zorgen dat de installatie correct wordt uitgevoerd zonder schade aan bestaande structuren.

Onderhoud en Tips voor Langdurig Gebruik

Regelmatig Onderhoud van Vloerverwarming

Om ervoor te zorgen dat jouw vloerverwarming efficiënt blijft werken, is regelmatig onderhoud essentieel. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud:

 • Controleer de Thermostaat: Zorg ervoor dat de thermostaat goed functioneert en de gewenste temperatuur nauwkeurig regelt.
 • Reiniging: Houd de vloer schoon om te voorkomen dat vuil en stof de warmteoverdracht belemmeren.
 • Luchtbellen: Bij watergedragen vloerverwarming kan lucht in het systeem vast komen te zitten, wat de prestaties kan verminderen.Oplossing: Ontlucht het systeem indien nodig.

Veelvoorkomende Problemen en Oplossingen

Enkele veelvoorkomende problemen met vloerverwarming zijn:

 • Koude Plekken: Dit kan worden veroorzaakt door beschadigde verwarmingsbuizen of onvoldoende warmteafgifte.Oplossing: Controleer op schade en herstel indien nodig. Pas het verwarmingssysteem aan voor een betere warmteverdeling.
 • Thermostaatproblemen: Onjuiste werking van de thermostaat kan leiden tot onregelmatige verwarming.Oplossing: Kalibreer of vervang de thermostaat indien nodig.

Energiebesparende Tips bij het Gebruik van Vloerverwarming

Om energie te besparen tijdens het gebruik van vloerverwarming:

 • Thermostaatinstellingen: Stel de thermostaat in op een gematigde temperatuur om onnodig energieverbruik te verminderen.
 • Tijdschema’s: Gebruik een tijdschema voor de thermostaat om de verwarming alleen in te schakelen wanneer dat nodig is.
 • Isoleer Ramen en Deuren: Goede isolatie van ramen en deuren voorkomt warmteverlies en maximaliseert de efficiëntie van de vloerverwarming.
pompset op verdeler

Veelgestelde Vragen

 1. Wat is het verschil tussen elektrische en watergedragen vloerverwarming? Elektrische vloerverwarming maakt gebruik van verwarmingsmatten of kabels die onder de vloer zijn geïnstalleerd en rechtstreeks worden verwarmd door elektrische stroom. Watergedragen vloerverwarming daarentegen maakt gebruik van buizen die met warm water worden gevuld en de warmte naar de vloer overbrengen. Beide systemen bieden een efficiënte manier om de ruimte te verwarmen, maar hebben verschillende installatievereisten en prestatiekenmerken.
 2. Is vloerverwarming geschikt voor alle soorten vloerbedekking? Vloerverwarming is geschikt voor de meeste harde vloerbedekkingen, zoals tegels, laminaat en hout. Deze materialen geleiden warmte goed, waardoor de efficiëntie van het verwarmingssysteem wordt gemaximaliseerd. Tapijt daarentegen kan de warmte-isolatie belemmeren en is minder geschikt voor gebruik met vloerverwarming.
 3. Kan ik vloerverwarming zelf installeren of moet ik een professional inhuren? Hoewel het mogelijk is om vloerverwarming zelf te installeren, wordt het aanbevolen om een professionele installateur in te huren. Het installatieproces vereist nauwkeurigheid en ervaring om ervoor te zorgen dat het systeem correct en efficiënt werkt.
 4. Hoeveel kan ik besparen op mijn energierekening met vloerverwarming? De besparingen op de energierekening kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, de isolatie en de energie-efficiëntie van het vloerverwarmingssysteem. Over het algemeen kan vloerverwarming echter leiden tot aanzienlijke energiebesparingen, omdat het gelijkmatig warmte afgeeft en de behoefte aan extra verwarmingssystemen kan verminderen.
 5. Zijn er gezondheidsvoordelen verbonden aan vloerverwarming? Ja, vloerverwarming biedt gezondheidsvoordelen, vooral in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Omdat er geen radiatoren zijn waar stof zich kan ophopen, is er minder zwevend stof en allergenen in de lucht, wat voordelig kan zijn voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.
 6. Kan vloerverwarming helpen bij het verminderen van allergieën? Ja, vloerverwarming kan helpen bij het verminderen van allergieën doordat er minder stof en allergenen in de lucht circuleren. Dit kan de luchtkwaliteit in huis verbeteren en allergieklachten verminderen.
 7. Hoe lang gaat een vloerverwarmingssysteem gemiddeld mee? Met goed onderhoud kan een vloerverwarmingssysteem gemiddeld tussen de 25 en 40 jaar meegaan. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur van het systeem te verlengen.
 8. Zijn er situaties waarin vloerverwarming niet aan te raden is? Ja, in sommige gevallen kan vloerverwarming niet de meest geschikte verwarmingsoplossing zijn. Bijvoorbeeld in ruimtes waar veel meubels op de vloer staan of bij kamers met beperkte vloeroppervlakte, omdat dit de warmteoverdracht kan belemmeren.
 9. Wat zijn de beste praktijken voor het onderhoud van vloerverwarming? Regulier onderhoud van vloerverwarming omvat het controleren van de thermostaat, het schoonhouden van de vloerbedekking en het eventueel ontluchten van het systeem bij watergedragen vloerverwarming.
 10. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn vloerverwarming efficiënt werkt? Om de efficiëntie van vloerverwarming te maximaliseren, stel je de thermostaat in op een gematigde temperatuur, gebruik je een tijdschema voor verwarming en zorg je voor goede isolatie van ramen en deuren om warmteverlies te minimaliseren.

Conclusie

Vloerverwarming is een uitstekende keuze voor het verwarmen van jouw huis vanwege de vele voordelen die het biedt. Het zorgt voor energie-efficiëntie, gelijkmatige warmteverdeling en gezondheidsvoordelen. Bij het kiezen en installeren van vloerverwarming zijn er belangrijke overwegingen om ervoor te zorgen dat het systeem optimaal presteert. Door vloerverwarming te combineren met geschikte vloerbedekking en regelmatig onderhoud, kun je een comfortabele en energiezuinige leefomgeving creëren voor jouw huis.