0
Your Cart

Tips voor het kiezen van vloerverwarming

a child sitting on the floor playing with toys

Inleiding

Vloerverwarming is een moderne en efficiënte manier om je huis te verwarmen, waarbij de vloer fungeert als een warmtebron. In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen biedt vloerverwarming tal van voordelen die het overwegen waard zijn. In deze blogpost zullen we de verschillende soorten vloerverwarmingssystemen verkennen en dieper ingaan op hun werking, installatie, geschikte vloertypen, energie-efficiëntie en kosten. Maar eerst zullen we het belang van vloerverwarming in moderne huizen bespreken en de voordelen ervan ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen benadrukken.

toddlers playing

Het belang van vloerverwarming in moderne huizen

Vloerverwarming heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen in moderne huizen, en om goede redenen. Een van de belangrijkste voordelen is de gelijkmatige verspreiding van warmte in de kamer. In tegenstelling tot radiatoren die warmte vanaf één punt verspreiden, verwarmt vloerverwarming de hele vloer gelijkmatig, wat resulteert in een aangename en comfortabele omgeving.

Bovendien zorgt vloerverwarming voor een betere luchtkwaliteit, omdat het stofcirculatie vermindert in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Dit is vooral gunstig voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. Ook biedt vloerverwarming esthetische voordelen, omdat er geen zichtbare radiatoren of verwarmingsbuizen zijn, waardoor je meer ruimte en vrijheid hebt bij het inrichten van je huis.

Voordelen van vloerverwarming ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen

 1. Energie-efficiëntie: Vloerverwarming gebruikt lagere watertemperaturen in vergelijking met radiatoren, wat resulteert in een efficiënter energieverbruik en lagere stookkosten.
 2. Comfort en gelijkmatige warmteverdeling: Vloerverwarming biedt een gelijkmatige verwarming van de kamer, zonder koude plekken. Dit zorgt voor een comfortabelere leefomgeving.
 3. Geen zichtbare verwarmingsbronnen: Met vloerverwarming zijn er geen lelijke radiatoren of verwarmingsbuizen aan de muur, waardoor je meer ontwerpvrijheid hebt.
 4. Geen luchtcirculatie: In tegenstelling tot radiatoren, verstoort vloerverwarming de luchtcirculatie niet, wat gunstig is voor mensen met allergieën.
 5. Geschikt voor verschillende vloertypen: Vloerverwarming kan worden geïnstalleerd onder verschillende vloerbedekkingen, zoals tegels, hout, laminaat en zelfs tapijt.

Vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming

Het gebruik van vloerverwarming als primaire warmtebron

Vloerverwarming kan dienen als de belangrijkste warmtebron voor je huis, waarbij het de traditionele radiatoren vervangt. Hier zijn enkele voordelen en nadelen om te overwegen bij het kiezen van vloerverwarming als hoofdverwarming:

Voordelen en nadelen

Voordelen:

 • Gelijkmatige warmteverdeling: Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de ruimte, waardoor er geen koude plekken zijn en je een comfortabele leefomgeving hebt.
 • Energie-efficiëntie: Als hoofdverwarming kan vloerverwarming het energieverbruik verminderen en je stookkosten verlagen in vergelijking met traditionele radiatoren.
 • Esthetisch: Met vloerverwarming zijn er geen zichtbare verwarmingsbronnen, waardoor je meer ontwerpvrijheid hebt bij het inrichten van je huis.

Nadelen:

 • Initieel hogere kosten: De installatie van vloerverwarming als hoofdverwarming kan aanvankelijk duurder zijn dan traditionele verwarmingssystemen.
 • Trage opwarmtijd: Vloerverwarming heeft een langere opwarmtijd dan radiatoren, dus het kan even duren voordat de gewenste temperatuur is bereikt.

Geschikte kamers voor hoofdverwarming met vloerverwarming

Hoofdverwarming met vloerverwarming is geschikt voor verschillende kamers in je huis. De meest voorkomende toepassingen zijn:

 • Woonkamer: Een gelijkmatig verwarmde woonkamer zorgt voor een comfortabele en gezellige leefruimte.
 • Slaapkamer: Vloerverwarming in de slaapkamer biedt warme voeten en een comfortabele slaapomgeving.
 • Badkamer: Vloerverwarming in de badkamer zorgt voor warme tegels en voorkomt dat je koude voeten krijgt tijdens het douchen.

Vloerverwarming als bijverwarming

Naast het gebruik als hoofdverwarming kan vloerverwarming ook fungeren als bijverwarming in combinatie met traditionele radiatoren of convectoren. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Combinatie met radiatoren of convectoren

Vloerverwarming kan worden aangesloten op het bestaande verwarmingssysteem, waardoor je een aanvullende warmtebron hebt naast de radiatoren of convectoren. Dit biedt meer flexibiliteit bij het regelen van de temperatuur in verschillende kamers.

Energiebesparingen en comfort niveaus

Het gebruik van vloerverwarming als bijverwarming kan helpen om energie te besparen, omdat je de radiatoren op een lagere temperatuur kunt instellen. Bovendien zorgt de combinatie van vloerverwarming met radiatoren voor een aangename en gelijkmatige warmteverdeling, wat resulteert in een hoger comfortniveau in je huis.

Nu we de mogelijkheden van vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming hebben besproken, gaan we verder naar het volgende onderwerp: het kiezen van het juiste vloertype voor vloerverwarming.

Invloed op energie-efficiëntie en duurzaamheid

Impact op energieverbruik en kosten

Vergelijking met traditionele verwarmingssystemen

Vloerverwarming heeft aanzienlijke voordelen als het gaat om energie-efficiëntie en kostenbesparing in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen, zoals radiatoren. Enkele belangrijke punten om te overwegen zijn:

 • Lagere watertemperaturen: Vloerverwarming werkt op lagere watertemperaturen dan radiatoren, waardoor er minder energie nodig is om dezelfde kamertemperatuur te bereiken.
 • Geen warmteverlies: In tegenstelling tot radiatoren die warmte naar het plafond sturen, straalt vloerverwarming warmte direct vanaf de vloer uit, wat resulteert in minder warmteverlies.
 • Zoneregeling: Met vloerverwarming kun je verschillende zones in je huis afzonderlijk verwarmen, waardoor je energie kunt besparen door ongebruikte ruimtes niet te verwarmen.

Tips voor het maximaliseren van energiebesparing

Om het energieverbruik verder te verminderen en kosten te besparen, kun je de volgende tips toepassen:

 • Programmeer thermostaten: Gebruik programmeerbare thermostaten om de verwarming alleen in te schakelen wanneer je thuis bent en de kamers in gebruik zijn.
 • Isolatie van de vloer: Zorg voor goede isolatie onder de vloerverwarming om warmteverlies naar de onderliggende grond te minimaliseren.
 • Regelmatig onderhoud: Zorg voor regelmatig onderhoud van het vloerverwarmingssysteem om ervoor te zorgen dat het efficiënt blijft werken.

Milieuvriendelijkheid en vermindering van de ecologische voetafdruk

Duurzame bronnen voor vloerverwarming

Om de milieuvriendelijkheid van vloerverwarming te vergroten, kun je overwegen om duurzame energiebronnen te gebruiken, zoals:

 • Warmtepompen: Een warmtepomp kan vloerverwarming efficiënt van energie voorzien door warmte uit de omgeving te halen, zoals uit de grond of de buitenlucht.
 • Zonne-energie: Overweeg het gebruik van zonnepanelen om elektrische vloerverwarming van stroom te voorzien en zo je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Levensduur van vloerverwarmingssystemen

Vloerverwarmingssystemen hebben doorgaans een lange levensduur, wat gunstig is voor duurzaamheid. Met het juiste onderhoud en regelmatige controles kunnen vloerverwarmingssystemen tientallen jaren meegaan, waardoor er minder materiaalverspilling en vervanging nodig is.

vloerverwarming

Installatieproces en kosten

Professionele installatie versus doe-het-zelf

Voor- en nadelen van het inschakelen van een professional

Het installeren van vloerverwarming kan een complex proces zijn, en het kan de moeite waard zijn om een professional in te schakelen vanwege de volgende redenen:

 • Expertise: Een professional heeft de nodige kennis en ervaring om het systeem correct te installeren en eventuele problemen op te lossen.
 • Tijd en moeite: Door een professional in te schakelen, bespaar je tijd en moeite die je anders zou besteden aan het zelf installeren van het systeem.

Stappen voor doe-het-zelf installatie

Als je handig bent en graag wilt besparen op de installatiekosten, kun je overwegen om vloerverwarming zelf te installeren. Enkele stappen voor een doe-het-zelf installatie zijn:

 • Voorbereiding: Zorg ervoor dat je de juiste materialen en gereedschappen hebt voordat je begint met de installatie.
 • Ondervloer voorbereiden: Zorg voor een vlakke en schone ondervloer voordat je het verwarmingssysteem aanbrengt.
 • Legpatroon bepalen: Bepaal het legpatroon van de verwarmingsmatten of buizen op basis van de kamerindeling.

Kosten van vloerverwarmingssystemen

Installatiekosten en materiaalprijzen

De kosten van vloerverwarmingssystemen kunnen variëren, afhankelijk van het gekozen type systeem, de grootte van de ruimte en of je het laat installeren door een professional of het zelf doet.

 • Elektrische vloerverwarming: Over het algemeen zijn de installatiekosten lager voor elektrische vloerverwarming, maar de bedrijfskosten kunnen hoger zijn vanwege elektriciteitsverbruik.
 • Watergedragen vloerverwarming: De installatiekosten zijn meestal hoger voor watergedragen vloerverwarming, maar het systeem is energiezuiniger in gebruik.

Onderhoudskosten en garanties

Vloerverwarmingssystemen vereisen over het algemeen weinig onderhoud. De kosten van onderhoud kunnen variëren, afhankelijk van het type systeem en eventuele reparaties. Het is raadzaam om te informeren naar de garanties bij de aanschaf van het systeem, zodat je gedekt bent in geval van defecten of problemen.

Met deze informatie over de invloed op energie-efficiëntie, duurzaamheid, installatie en kosten van vloerverwarming, zijn we nu klaar om de verschillende vloertypes te bespreken en hoe ze in combinatie met vloerverwarming werken.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over vloerverwarming:

 1. Is vloerverwarming geschikt voor oudere huizen met slechte isolatie? Ja, vloerverwarming kan ook worden geïnstalleerd in oudere huizen met slechte isolatie. Het is echter belangrijk om te investeren in voldoende isolatie onder de vloerverwarming om warmteverlies te minimaliseren en de efficiëntie te verbeteren.
 2. Kan ik vloerverwarming onder elk type vloer installeren? Vloerverwarming kan over het algemeen onder de meeste soorten vloerbedekkingen worden geïnstalleerd, zoals tegels, hout, laminaat en vinyl. Het is echter essentieel om te controleren of het vloertype geschikt is voor vloerverwarming en om advies in te winnen bij een specialist.
 3. Welk systeem is energiezuiniger: elektrische vloerverwarming of watergedragen vloerverwarming? Over het algemeen is watergedragen vloerverwarming energiezuiniger dan elektrische vloerverwarming, omdat het lagere watertemperaturen gebruikt en kan worden aangedreven door duurzame bronnen zoals warmtepompen.
 4. Kan vloerverwarming helpen om koude plekken in een kamer te elimineren? Ja, vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de kamer, waardoor koude plekken worden geëlimineerd en je een comfortabele leefomgeving hebt zonder hinderlijke temperatuurverschillen.
 5. Is vloerverwarming compatibel met slimme thermostaten? Ja, vloerverwarming kan worden gecombineerd met slimme thermostaten voor een efficiëntere temperatuurregeling en energiebesparing.
 6. Zal vloerverwarming mijn energierekening verlagen? Ja, vloerverwarming kan je energierekening verlagen vanwege de efficiëntere verwarming en de mogelijkheid om verschillende zones afzonderlijk te regelen.
 7. Hoe lang duurt het om vloerverwarming te installeren? De installatietijd van vloerverwarming varieert afhankelijk van de grootte van de ruimte en het gekozen systeem. Over het algemeen duurt het enkele dagen tot een week.
 8. Wat zijn de mogelijke problemen met vloerverwarming en hoe los ik ze op? Enkele veelvoorkomende problemen kunnen zijn: lucht in het systeem, beschadigde leidingen, of ongelijkmatige warmteverdeling. Het is het beste om een professional te raadplegen om deze problemen op te lossen.
 9. Kan ik vloerverwarming gebruiken met een warmtepomp? Ja, vloerverwarming is uitstekend te combineren met een warmtepomp, wat resulteert in een zeer energie-efficiënte verwarmingsoplossing.
 10. Moet ik mijn vloerverwarming uitschakelen als ik op vakantie ga? Als je voor langere tijd afwezig bent, kan het uitschakelen van de vloerverwarming een besparing op de energiekosten opleveren. Het is echter belangrijk om de vloerverwarming weer op tijd in te schakelen voordat je terugkeert om ervoor te zorgen dat het huis op de gewenste temperatuur is wanneer je terugkomt.

Conclusie

Het kiezen van vloerverwarming voor je huis is een weloverwogen beslissing die vele voordelen biedt. Of je het nu als hoofdverwarming of bijverwarming wilt gebruiken, vloerverwarming biedt een gelijkmatige en comfortabele warmteverspreiding, energiebesparingen en esthetische voordelen. Het selecteren van het juiste vloertype, overwegen van duurzame bronnen, en het maken van een keuze tussen professionele installatie en doe-het-zelf zijn belangrijke overwegingen bij het kiezen van het juiste vloerverwarmingssysteem voor je huis. Met de juiste aanpak zal vloerverwarming bijdragen aan een warm, gezellig en energiezuinig huis.