0
Your Cart

Wat kost vloerverwarming?

happy diverse girls in casual outfit jumping on bed

Korte geschiedenis van vloerverwarming

Vloerverwarming is niet zo modern als men vaak denkt. Sterker nog, de basisprincipes van vloerverwarming dateren uit de Romeinse tijd. De Romeinen maakten gebruik van een systeem genaamd “hypocaustum”, waarbij warme lucht onder verhoogde vloeren door stroomde. Deze oude techniek zorgde voor een gelijkmatige warmteverspreiding in hun huizen en badhuizen.

In Nederland begon de populariteit van vloerverwarming toe te nemen in de late 20e eeuw. Dankzij moderne technologische ontwikkelingen werd het systeem efficiënter, betrouwbaarder en betaalbaarder.

Waarom is vloerverwarming populair geworden?

Er zijn diverse redenen waarom vloerverwarming in Nederland aan populariteit heeft gewonnen:

 • Energie-efficiëntie: Vloerverwarming kan bij lagere temperaturen functioneren dan traditionele radiatoren, wat resulteert in energiebesparing en lagere energiekosten.
 • Comfort: Het biedt een gelijkmatige warmteverdeling, waardoor er geen koude plekken in de kamer zijn.
 • Esthetiek: Zonder de noodzaak van radiatoren aan de muur, kunnen huiseigenaren profiteren van meer ruimte en een strakker interieurontwerp.
 • Gezondheid: Minder circulerend stof en allergenen, wat vooral gunstig is voor mensen met allergieën.
relaxed mother sitting with children on terrace

Wat is vloerverwarming eigenlijk?

Vloerverwarming is een type centrale verwarming die warmte in een ruimte verspreidt via de vloer. In plaats van dat warmte van een enkel punt, zoals een radiator, afkomstig is, straalt de gehele vloer warmte uit, wat zorgt voor een gelijkmatige verdeling.

Werking van vloerverwarming

Er zijn twee hoofdtypen vloerverwarmingssystemen: watergedragen en elektrische systemen.

 • Watergedragen systemen maken gebruik van buizen die onder de vloer zijn geïnstalleerd. Warm water, afkomstig van een ketel of een warmtepomp, stroomt door deze buizen en verwarmt zo de vloer boven.
 • Elektrische systemen gebruiken elektrische kabels of matten die onder de vloer zijn geplaatst. Wanneer er elektriciteit door deze kabels of matten loopt, produceren ze warmte die de vloer verwarmt.

Voordelen van een verwarmde vloer

De vele voordelen van vloerverwarming hebben het een populaire keuze gemaakt voor veel huiseigenaren:

 1. Gelijkmatige warmteverdeling: Zoals eerder vermeld, biedt vloerverwarming een constante en gelijkmatige warmte in de hele kamer.
 2. Kostenefficiënt: Hoewel de initiële installatiekosten hoger kunnen zijn, kunnen de operationele kosten op de lange termijn lager zijn vanwege de energie-efficiëntie van het systeem.
 3. Flexibiliteit in ontwerp: Het ontbreken van radiatoren betekent dat huiseigenaren meer vrijheid hebben in hun interieurontwerp.
 4. Vermindering van allergenen: Doordat er minder luchtcirculatie is, is er ook minder stof en zijn er minder allergenen in de lucht.
 5. Geschikt voor verschillende vloertypen: Of het nu tegels, hout of tapijt is, vloerverwarming kan onder verschillende vloertypen worden geïnstalleerd.

Kortom, vloerverwarming biedt zowel comfort als efficiëntie en is een waardevolle toevoeging aan elk modern huis.

Soorten vloerverwarmingssystemen

Bij het overwegen van vloerverwarming zijn er verschillende systemen beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming maakt gebruik van elektrische kabels of verwarmingsmatten die direct onder de vloerafwerking worden geplaatst. Wanneer elektriciteit door deze elementen stroomt, genereren ze warmte:

 • Voordelen: Snelle opwarmtijd, eenvoudige installatie, ideaal voor renovaties.
 • Nadelen: Kan duurder zijn in gebruik, afhankelijk van de elektriciteitsprijzen.

Vloerverwarming op waterbasis

Dit systeem gebruikt warm water dat door buizen onder de vloer stroomt om warmte te produceren. Het water wordt verwarmd door een centrale ketel of warmtepomp.

 • Voordelen: Energiezuinig, lagere operationele kosten, ideaal voor nieuwe bouwprojecten.
 • Nadelen: Ingewikkeldere installatie, vereist een goede vloerisolatie.

Factoren die de kosten van vloerverwarming beïnvloeden

Wanneer u overweegt vloerverwarming te installeren, zijn er verschillende factoren die de totale kosten kunnen beïnvloeden.

Oppervlakte van de ruimte

Hoe groter de ruimte, hoe meer materiaal er nodig is, of het nu buizen of elektrische matten zijn. Grote ruimtes kunnen ook krachtigere systemen of meerdere verwarmingszones vereisen.

Type vloerbedekking

Sommige vloerbedekkingen zijn beter geschikt voor vloerverwarming dan andere. Tegels en steen zijn bijvoorbeeld uitstekende warmtegeleiders, terwijl dik tapijt de warmte kan isoleren en de efficiëntie kan verminderen.

Huidige vloerisolatie

Een goed geïsoleerde vloer zorgt ervoor dat de warmte effectief omhoog wordt geleid naar de kamer en niet naar beneden wordt verloren. Als er aanvullende isolatie nodig is, kunnen de kosten stijgen.

Keuze van het vloerverwarmingssysteem

Zoals eerder besproken, kunnen de kosten variëren afhankelijk van het gekozen systeem. Elektrische systemen zijn over het algemeen goedkoper te installeren, maar kunnen duurder zijn in gebruik, terwijl watergebaseerde systemen hogere voorafgaande kosten kunnen hebben maar op de lange termijn zuiniger zijn.

Bij het overwegen van de kosten van vloerverwarming is het essentieel om niet alleen naar de initiële installatiekosten te kijken, maar ook naar de langetermijnvoordelen en -besparingen.

Gemiddelde kosten voor vloerverwarming in Nederland

Bij het overwegen van vloerverwarming is het handig om een indicatie te hebben van de gemiddelde kosten. Deze kunnen variëren op basis van diverse factoren.

Kosten voor een gemiddelde woonkamer

De prijs voor het installeren van vloerverwarming in een gemiddelde woonkamer kan variëren, maar een ruwe schatting zou tussen de €1.000 en €2.500 liggen. De vierkante meterprijs van vloerverwarming kan erg variëren, inclusief montage start deze op €25 en kan oplopen tot €90 per m2.

Deze prijs is afhankelijk van het gekozen systeem (elektrisch of watergedragen), de grootte van de kamer, en de gebruikte materialen.

Prijsverschillen per regio

Hoewel Nederland niet een erg groot land is, kunnen er prijsverschillen zijn afhankelijk van de regio. In stedelijke gebieden zoals Amsterdam of Rotterdam kunnen de installatiekosten hoger liggen vanwege hogere arbeidskosten, terwijl in meer landelijke gebieden de prijzen iets lager kunnen zijn.

monteren vloerverwarming

Installatieproces en de bijkomende kosten

Het installeren van vloerverwarming is geen kleine taak en kan gepaard gaan met verschillende bijkomende kosten.

Voorbereidende werkzaamheden

Voordat het vloerverwarmingssysteem wordt geïnstalleerd, moet de vloer vaak worden voorbereid. Dit kan betekenen dat de oude vloerbedekking moet worden verwijderd, de vloer moet worden geëgaliseerd of isolatie moet worden aangebracht. Deze werkzaamheden kunnen de totale kosten verhogen.

Installatiekosten

Dit omvat de kosten van materialen (buizen, matten, manifolds, enz.) en arbeid. De exacte kosten kunnen variëren afhankelijk van het systeem dat u kiest en de complexiteit van de installatie.

Eventuele aanpassingen aan de woning

In sommige gevallen moet er rekening worden gehouden met aanpassingen aan de woning. Dit kan variëren van kleine wijzigingen, zoals het verhogen van de vloerhoogte, tot grotere aanpassingen, zoals het herconfigureren van de bestaande verwarmingsinfrastructuur. Dergelijke aanpassingen kunnen aanzienlijke extra kosten met zich meebrengen, afhankelijk van de omvang van het werk.

Het is altijd raadzaam om offertes te vergelijken en professioneel advies in te winnen voordat u besluit tot de installatie van vloerverwarming. Dit zorgt ervoor dat u niet alleen de beste prijs krijgt, maar ook dat de installatie soepel en efficiënt verloopt.

Besparing door vloerverwarming: Is het de investering waard?

Het overwegen van een investering in vloerverwarming brengt natuurlijk vragen met zich mee over het rendement en de potentiële besparingen. Hieronder duiken we in enkele overwegingen.

Vergelijking met traditionele verwarmingssystemen

Vloerverwarming biedt een gelijkmatigere warmteverdeling in vergelijking met traditionele radiatoren. Hierdoor kan men vaak de thermostaat lager instellen terwijl het comfortniveau gelijk blijft. Daarnaast is het rendement van vloerverwarming meestal hoger dan dat van radiatoren, wat leidt tot een lager energieverbruik en dus lagere energiekosten.

Terugverdientijd van de investering

De initiële kosten van vloerverwarming kunnen aanzienlijk zijn, afhankelijk van het gekozen systeem en de omvang van de installatie. Echter, dankzij de efficiëntie en lagere operationele kosten, kan de terugverdientijd voor veel huiseigenaren tussen de 8 en 12 jaar liggen. Dit kan variëren afhankelijk van energieprijzen, gebruikspatronen en de specifieke kenmerken van het huis.

person in yellow and white pajama pants

Subsidies en financieringsmogelijkheden

Met de groeiende nadruk op duurzaamheid en energie-efficiëntie biedt de Nederlandse overheid verschillende incentives voor huiseigenaren die kiezen voor duurzame verwarmingsopties.

Nederlandse subsidies voor duurzame verwarming

Er zijn diverse subsidies beschikbaar voor huiseigenaren die kiezen voor vloerverwarming, vooral als dit wordt gecombineerd met andere duurzame technologieën zoals warmtepompen. Deze subsidies kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de initiële investeringskosten.

Financieringsplannen voor huiseigenaren

Voor degenen die niet direct de volledige kosten van vloerverwarming kunnen dragen, zijn er financieringsplannen beschikbaar. Veel van deze plannen bieden gunstige voorwaarden, met lage rentetarieven en flexibele terugbetalingsplannen, waardoor het voor huiseigenaren gemakkelijker wordt gemaakt om te investeren in energiezuinige oplossingen.

Investeren in vloerverwarming is niet alleen een keuze voor comfort, maar ook een stap richting een duurzamere en energie-efficiëntere woning. Het is daarom zeker de moeite waard om alle beschikbare opties en voordelen te overwegen.

Onderhoud en levensduur van vloerverwarmingssystemen

Elk huishoudelijk systeem heeft zorg nodig om een optimale prestatie te garanderen, en vloerverwarming is daarop geen uitzondering.

Hoe zorg je voor een langdurig effectief systeem?

De sleutel tot een langdurig en efficiënt vloerverwarmingssysteem ligt in preventief onderhoud. Enkele aanbevelingen:

 • Jaarlijkse inspecties: Het is raadzaam om het systeem minimaal één keer per jaar te laten inspecteren door een professional. Hierdoor kunnen beginnende problemen snel worden aangepakt.
 • Waterkwaliteit controleren: Vooral voor vloerverwarming op waterbasis is het cruciaal om de waterkwaliteit te controleren en het systeem periodiek te ontluchten.
 • Thermostaat instellingen: Zorg ervoor dat de thermostaat goed is afgesteld. Een verkeerde afstelling kan leiden tot inefficiëntie en hogere energiekosten.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Zoals elk systeem kan ook vloerverwarming enkele kinken in de kabel hebben. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen:

 • Ongelijke verwarming: Soms warmt een deel van de vloer niet goed op. Dit kan komen door luchtbellen in het systeem of problemen met de buizen.
 • Afname van de verwarmingscapaciteit: Dit kan duiden op een probleem met de pomp of een verstopping in het systeem.
 • Lekkages: Hoewel zeldzaam, kunnen er lekkages optreden, vooral bij oudere systemen. Regelmatige inspecties kunnen dit probleem vroegtijdig opsporen.

Samenvatting: Belangrijkste punten over de kosten van vloerverwarming

Vloerverwarming heeft zich bewezen als een efficiënte en comfortabele verwarmingsmethode. Hoewel de initiële investeringskosten aanzienlijk kunnen zijn, zijn de langetermijnvoordelen, zoals een verhoogd wooncomfort, energiebesparingen en mogelijk zelfs een verhoging van de woningwaarde, overtuigende argumenten om deze keuze te overwegen.

Veelgestelde Vragen (FAQs)

Hoe lang gaat een vloerverwarmingssysteem gemiddeld mee?

Een kwalitatief hoogstaand vloerverwarmingssysteem heeft een levensduur van 20 tot 50 jaar, afhankelijk van het onderhoud en het gebruik. De levensduur kan verlengd worden door regelmatig onderhoud en inspecties.

Is vloerverwarming geschikt voor elke type vloer?

Vloerverwarming is compatibel met een breed scala aan vloermaterialen. Tegels, natuursteen en beton zijn bijzonder goede geleiders van warmte. Houten vloeren en bepaalde soorten tapijt kunnen ook worden gebruikt, maar het is essentieel om specifieke richtlijnen voor installatie en gebruik te volgen om schade of inefficiëntie te voorkomen.

Hoe lang duurt de installatie van vloerverwarming?

Dit is sterk afhankelijk van het type systeem, de grootte van het gebied dat moet worden verwarmd, en de bestaande infrastructuur. Gemiddeld kan men voor een gemiddelde woning rekenen op 2 tot 5 dagen.

Zijn er milieuvriendelijke opties beschikbaar?

Zeker! Er zijn diverse milieuvriendelijke vloerverwarmingssystemen op de markt, zoals die werken met warmtepompen of zonne-energie. Deze systemen verbruiken minder energie dan traditionele systemen en maken vaak gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Bovendien zijn er vaak subsidies beschikbaar voor deze groenere opties, wat ze financieel aantrekkelijker maakt.