0
Your Cart

Waarom vloerverwarming je huis kan transformeren

girl painting cardboard house

Inleiding

Het belang van een efficiënt verwarmingssysteem

 • Een efficiënt verwarmingssysteem is essentieel voor een comfortabel huis, vooral tijdens de koude wintermaanden. Het zorgt ervoor dat de kamers gelijkmatig en behaaglijk worden verwarmd, waardoor je kunt genieten van een aangename leefomgeving.
 • Een inefficiënt verwarmingssysteem kan leiden tot ongelijkmatige verwarming, hoge energiekosten en ongemak. Daarom is het belangrijk om te investeren in een verwarmingssysteem dat zowel comfort als efficiëntie biedt.

Introductie van vloerverwarming als transformatieve optie

 • Vloerverwarming is een revolutionaire verwarmingsmethode die je huis kan transformeren. In plaats van het traditionele gebruik van radiatoren of luchtcirculatie, maakt vloerverwarming gebruik van stralingswarmte om de kamers gelijkmatig en efficiënt te verwarmen.
 • In dit artikel zullen we de voordelen van vloerverwarming onderzoeken en waarom het een uitstekende keuze is voor het transformeren van je huis naar een comfortabelere en energiezuinigere leefomgeving.
vloerverwarming yoga

Voordelen van vloerverwarming

Comfortabel en gelijkmatig verwarmd

 1. Stralingswarmte versus luchtcirculatie
  • Vloerverwarming maakt gebruik van stralingswarmte, wat zorgt voor een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling in de kamer. In tegenstelling tot luchtcirculatie, waarbij warme lucht stijgt en koude lucht daalt, verwarmt stralingswarmte direct de vloer en alle objecten in de kamer.
  • Dit resulteert in een aangename en gelijkmatige temperatuur zonder koude plekken of tocht.
 2. Geen koude voeten meer
  • Een van de grootste voordelen van vloerverwarming is het vermijden van koude voeten. Omdat de vloer verwarmd wordt, loop je altijd op een comfortabel warme ondergrond, zelfs in de koudste winters.
  • Dit maakt vloerverwarming vooral aantrekkelijk voor mensen die vaak last hebben van koude voeten of die graag op blote voeten lopen.

Energie-efficiëntie en kostenbesparing

 1. Verhoogde energiezuinigheid
  • Vloerverwarming is een energiezuinige verwarmingsmethode omdat het gebruikmaakt van lagere watertemperaturen in vergelijking met traditionele radiatoren. Door de lagere temperatuur zijn er minder energieverliezen en wordt warmte efficiënter gebruikt.
  • Dit resulteert in een lagere energierekening en een verminderde ecologische voetafdruk.
 2. Lagere stookkosten op lange termijn
  • Hoewel de initiële installatiekosten van vloerverwarming mogelijk hoger zijn dan die van traditionele verwarmingssystemen, kunnen de besparingen op stookkosten op lange termijn significant zijn.
  • Doordat vloerverwarming de warmte gelijkmatig verspreidt en de ruimte efficiënt verwarmt, hoeft het systeem niet constant op vol vermogen te werken. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt en worden de stookkosten verlaagd.
bespaar vloerverwarming kosten ?

Ruimtebesparing en esthetiek

 1. Geen radiatoren nodig
  • Een van de grootste voordelen van vloerverwarming is dat er geen radiatoren nodig zijn. Hierdoor bespaar je waardevolle ruimte in je huis en creëer je een strakker en meer esthetisch interieur.
  • Het ontbreken van radiatoren biedt ook meer vrijheid bij het indelen van je meubels en het creëren van een harmonieuzere inrichting.
 2. Meer ontwerpvrijheid
  • Vloerverwarming is volledig onzichtbaar omdat het onder de vloer is geïnstalleerd. Dit betekent dat je alle vrijheid hebt bij het kiezen van vloerbedekking, zoals tegels, hout of tapijt, zonder rekening te hoeven houden met radiatoren.
  • Het hebben van een vlakke vloer zonder obstakels zorgt voor een naadloze uitstraling en biedt talloze mogelijkheden om je interieurontwerp te verfraaien.

Soorten vloerverwarmingssystemen

Elektrische vloerverwarming

 1. Werking en installatieproces
  • Elektrische vloerverwarming maakt gebruik van verwarmingskabels of matten die rechtstreeks onder de vloer worden geïnstalleerd. Deze verwarmingskabels worden opgewarmd wanneer er elektrische stroom doorheen wordt geleid.
  • Het installatieproces omvat het plaatsen van de verwarmingskabels op een isolatiemateriaal en het aansluiten ervan op een thermostaat voor temperatuurregeling.
 2. Toepassingsgebieden en beperkingen
  • Elektrische vloerverwarming is geschikt voor kleine ruimtes zoals badkamers of als aanvullende verwarming in specifieke zones. Het kan ook handig zijn bij renovaties waarbij het installeren van waterleidingen moeilijk is.
  • Een beperking van elektrische vloerverwarming is dat het over het algemeen duurder is in gebruik in vergelijking met watergebaseerde systemen. Daarnaast is het belangrijk om het elektriciteitsverbruik in de gaten te houden.

Watergebaseerde vloerverwarming

 1. Werking en installatieproces
  • Watergebaseerde vloerverwarming maakt gebruik van een netwerk van verwarmingsbuizen die warm water door de vloer circuleren. Dit warme water wordt opgewekt door een cv-ketel of warmtepomp.
  • Het installatieproces omvat het plaatsen van de verwarmingsbuizen op een isolerende laag en het aansluiten ervan op het verwarmingssysteem.
 2. Voordelen en mogelijke uitdagingen
  • Watergebaseerde vloerverwarming biedt een efficiënte en gelijkmatige verwarming in het hele huis. Het kan lagere bedrijfskosten hebben in vergelijking met elektrische systemen.
  • Een mogelijke uitdaging bij watergebaseerde vloerverwarming is de installatie, die complexer kan zijn dan elektrische vloerverwarming. Daarnaast is er een zorgvuldige afstemming van het verwarmingssysteem nodig om ervoor te zorgen dat de watertemperatuur en de vloertemperatuur optimaal zijn.

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Geschiktheid voor verschillende kamers

 1. Woonkamer en slaapkamers
  • Vloerverwarming is zeer geschikt voor woonkamers en slaapkamers. Het zorgt voor een gelijkmatige en comfortabele warmteverspreiding, waardoor een gezellige leefomgeving wordt gecreëerd.
 2. Keuken en badkamer
  • In de keuken en badkamer kan vloerverwarming bijzonder gunstig zijn. Het biedt niet alleen warmte, maar helpt ook bij het drogen van vloeren na het schoonmaken en voorkomt dat deze ruimtes vochtig blijven.

Regeling en thermostaten

 1. Zoneverwarming
  • Zoneverwarming is een handige functie van vloerverwarming waarbij je verschillende zones in je huis onafhankelijk van elkaar kunt verwarmen en regelen. Dit helpt energie te besparen door alleen de verwarming in gebruikte ruimtes in te schakelen.
 2. Slimme thermostaten
  • Slimme thermostaten bieden geavanceerde functies en kunnen worden geïntegreerd met vloerverwarmingssystemen. Ze stellen je in staat om de temperatuur op afstand te regelen, energieverbruiksgegevens te bekijken en een gepersonaliseerd verwarmingsschema in te stellen.

Installatie van vloerverwarming

Vereisten en voorbereiding

 1. Vloertype en isolatie
  • Voordat je vloerverwarming installeert, is het belangrijk om het type vloer te evalueren. Niet alle vloertypen zijn geschikt voor vloerverwarming. Bijvoorbeeld, tegels en laminaat zijn geschikter dan tapijt.
  • Daarnaast is isolatie essentieel voor een efficiënte werking van vloerverwarming. Zorg ervoor dat de ondervloer goed geïsoleerd is om warmteverlies te minimaliseren.
 2. Professionele installatie versus doe-het-zelf
  • Het installeren van vloerverwarming kan een complex proces zijn. Het is belangrijk om te bepalen of je de installatie zelf wilt uitvoeren of een professionele installateur wilt inschakelen. Een professionele installatie zorgt voor een correcte installatie en helpt mogelijke problemen te voorkomen.

Installatieproces in stappen

 1. Voorbereiding van de ondervloer
  • De eerste stap is het voorbereiden van de ondervloer. Dit omvat het reinigen en egaliseren van de vloer om een vlak en stabiel oppervlak te creëren. Eventuele oneffenheden moeten worden opgelost voordat de vloerverwarming wordt geïnstalleerd.
 2. Plaatsen van de verwarmingsbuizen
  • De volgende stap is het plaatsen van de verwarmingsbuizen. Deze buizen worden strategisch gelegd volgens het ontwerp en de specificaties van het verwarmingssysteem. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de buizen gelijkmatig worden verdeeld en goed zijn bevestigd.
 3. Afwerking en testen van het systeem
  • Nadat de buizen zijn geplaatst, moet de vloer worden afgewerkt met de gekozen vloerbedekking, zoals tegels, hout of tapijt. Het is essentieel om te testen of het vloerverwarmingssysteem goed werkt en de gewenste temperaturen kan bereiken voordat de vloer volledig wordt afgesloten.

Onderhoud en duurzaamheid

Schoonmaak en regelmatig onderhoud

 1. Reinigingsrichtlijnen en producten
  • Om vloerverwarming in optimale staat te houden, is regelmatige schoonmaak en onderhoud belangrijk. Volg de aanbevolen reinigingsrichtlijnen voor je specifieke vloerbedekking en vermijd schurende reinigingsmiddelen die de buizen kunnen beschadigen.
  • Gebruik indien nodig speciale reinigingsproducten die geschikt zijn voor vloerverwarmingssystemen.
 2. Voorkomen van problemen en storingen
  • Om problemen en storingen te voorkomen, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Vermijd het plaatsen van zware voorwerpen op de vloer die de buizen kunnen beschadigen.
  • Daarnaast is het raadzaam om regelmatig de werking van het verwarmingssysteem te controleren en eventuele problemen onmiddellijk te laten verhelpen door een professional.

Levensduur van vloerverwarming

 1. Kwaliteit van het systeem en componenten
  • De levensduur van vloerverwarming kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit van het systeem en de componenten. Kies voor hoogwaardige materialen en laat de installatie uitvoeren door een ervaren installateur om de duurzaamheid te waarborgen.
 2. Potentiële upgrades en renovaties
  • In de loop der tijd kunnen er upgrades of renovaties nodig zijn aan het vloerverwarmingssysteem. Bijvoorbeeld, het toevoegen van slimme thermostaten of het vervangen van verouderde onderdelen. Houd de mogelijkheid van toekomstige upgrades in gedachten bij het installeren van vloerverwarming.

Veelgestelde vragen (FAQ)

A. Is vloerverwarming geschikt voor oudere woningen?

 • Ja, vloerverwarming kan ook in oudere woningen worden geïnstalleerd. Het is echter belangrijk om de structurele integriteit van de vloer te beoordelen voordat vloerverwarming wordt geïnstalleerd. In sommige gevallen kunnen aanpassingen aan de vloer nodig zijn om vloerverwarming te kunnen installeren.

B. Kan ik vloerverwarming combineren met andere verwarmingssystemen?

 • Ja, vloerverwarming kan worden gecombineerd met andere verwarmingssystemen, zoals radiatoren of luchtverwarming. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld specifieke zones in huis apart te verwarmen of om vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken en radiatoren als bijverwarming.

C. Hoe lang duurt de installatie van vloerverwarming?

 • De duur van de installatie van vloerverwarming hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte en het gekozen type vloerverwarmingssysteem. Over het algemeen kan de installatie enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van de complexiteit van het project.

D. Wat zijn de mogelijke kosten van vloerverwarming?

 • De kosten van vloerverwarming variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van de ruimte, het gekozen systeem en de installatiemethode. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende installateurs om een nauwkeurig beeld te krijgen van de kosten voor jouw specifieke situatie.

E. Hoe kan ik vloerverwarming onderhouden?

 • Vloerverwarming vereist over het algemeen weinig onderhoud. Regelmatig schoonmaken en het vermijden van schurende reinigingsmiddelen zijn belangrijk. Indien nodig kan periodiek professioneel onderhoud worden uitgevoerd om de efficiëntie en werking van het systeem te controleren.

F. Is vloerverwarming veilig voor kinderen en huisdieren?

 • Ja, vloerverwarming is over het algemeen veilig voor kinderen en huisdieren. Het ontbreken van hete radiatoren maakt het systeem veiliger. Het is echter belangrijk om de temperatuur van de vloer in de gaten te houden en te zorgen voor voldoende ventilatie in de ruimte.

Conclusie

A. Samenvatting van de voordelen van vloerverwarming

 • Vloerverwarming biedt comfortabele en gelijkmatige verwarming, energie-efficiëntie, ruimtebesparing en esthetische voordelen. Het zorgt voor een aangename leefomgeving en kan de waarde van je huis verhogen.

B. Aanbeveling om vloerverwarming te overwegen voor huiselijke transformatie

 • Als je op zoek bent naar een manier om je huis te transformeren, is vloerverwarming zeker het overwegen waard. Het biedt talloze voordelen en kan een significante verbetering zijn ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Neem contact op met een professional om de mogelijkheden voor vloerverwarming in jouw specifieke situatie te bespreken.